Nihče ni prestar za novo znanje – časopis Dnevnik

“Bliskovit razvoj gospodarstva, tehnologije in digitalizacije že danes od starejših zaposlenih zahteva, da ostajajo v koraku z razvojem ter razvijajo nova znanja in kompetence, s katerimi bodo sposobni tudi v prihodnje prispevati k rasti in razvoju podjetij.
Vendar je v kolektivih, kjer je povprečna starost zaposlenih višja od 45 let, zaznati zelo malo motivacije za dodatna izobraževanja in strah pred neuspehom. Starejši zaposleni so namreč prepričani, da se niso zmožni učiti novih veščin in procesov, ugotavljajo v organizacijah za izobraževanje odraslih. Staranje prebivalstva bo v prihodnosti eden največjih gospodarskih in socialnih izzivov Evrope in Slovenije.
Že leta 2030 bomo imeli več kot 140.000 ljudi, starejših od 65 let, kar pomeni, da bodo razvoj gospodarstva v rokah nosili starejši. Da bo vseživljenjsko učenje postalo neizogiben del našega vsakdana, je bilo tudi ključno sporočilo zaključne konference operacije Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016–2019, ki so jo danes na Brdu pri Kranju organizirali Zveza ljudskih univerz Slovenije, Združenje Izobraževalnih in svetovalnih Središč Slovenije ter Optius Moja zaposlitev. Na fotografiji Bojan Hajdinjak, predsednik Zveze ljudskih univerz Slovenije.”

 

Dostopnost

Share This