Delavnice na Ljudski univerzi Ajdovščina

Praktična delavnica: Kuhanje marelične marmelade

Marelice imajo kot sadež v Vipavski dolini dolgo tradicijo, saj so v preteklih stoletjih z njimi kmetje oskrbovali velika mesta in ugledne dvore. Marelice so izredno bogate z vitamini in minerali. Prav zaradi tega je marelična marmelada še kako priljubljena.

Če ste ljubitelji tega sadja vas vabimo, da se nam v četrtek, 5. julija 2018, od 17.00 do 20.45 pridružite v Učnem centru Brje, kjer bo potekala delavnica izdelave prave domače marelične marmelade po stari recepturi. Delavnico smo v letošnjem letu prilagodili vašim povpraševanjem. Poudarek bo predvsem na recepturi naših babic. Poskusili bomo narediti več tipov marmelad, tudi takih, kjer se ne dodaja sladkorja, umetnega pektina in ostalega. Ob teoretičnih poudarkih predavateljice boste v praktičnem delu marmelado tudi skuhali.

Delavnico bo vodila Mojca Slokar, praktik z bogatimi izkušnjami izdelave domačih marmelad in sokov.

Prijavite se lahko preko spletnega obrazca.  Za več informacij pokličite na 05 366 47 53, 041 437 785 ali pišite na ksenja.sulic@lu.ajdovscina.si

ŽETEV SIVKE v UČNEM CENTRU BRJE

Če bi radi doživeli pridih Provanse, občudovali dolge njive dišeče sivke, fotografirali ravne vijolične vrste in uživali v njihovem vonju ter petju škržatov, potem ste v  soboto, 7. junija bo od 10. do 13. ure potekala žetev sivke in destilacija na njivi sivke pri Danici Gračan Jevtič.
Obvezne prijave : https://bit.ly/2tL5hkR

Teoretične vsebine in praktična učna delavnica na temo sušenja marelic

Sušenje je najstarejši način konzerviranja sadja. S sušenjem odvzemamo sadju vodo, nekaj vitaminov, ostanejo pa rudninske snovi in sladkor. Zaradi odsotnosti vode, je onemogočen razvoj mikroorganizmov, ki bi lahko povzročili gnitje sadja.

Če ste ljubitelji suhega sadja in bi se radi naučili postopkov sušenja različnih vrst sadja, ki dozorijo v poletnih mesecih vas vabimo, da se nam v petek, 6. julija 2018, od 17.00 do 19.00 pridružite v Učnem centru Brje, kjer bo potekala delavnica izdelave sušenja marelic v suši.

V torek, 10. julija 2018, pa bomo v drugem delu delavnice od 17.00 do 19.00 posušeno sadje poskusili in se pogovorili o postopkih sušenja.

Delavnico bo vodila Vera Kodrič, pratik z bogatimi izkušnjami s sušenjem različnega sadja.

Prijavite se lahko preko spletnega obrazca.  Za več informacij pokličite na 05 366 47 53, 041 437 785 ali pišite na ksenja.sulic@lu.ajdovscina.si

Tečaj retorike in učinkovite komunikacije

Vam zmanjka besed takrat, ko bi jih najbolj potrebovali? Pred zahtevnejšim pogovorom, nastopom, čutite cmok v grlu, metuljčke v želodcu in nestabilnost v nogah? Ste strokovnjak na svojem področju, spretnost v komuniciranju in govorjenju pa ni vaša posebna odlika? Je vaš cilj voditi in motivirati ljudi? Niste pozoren poslušalec?

Če lahko z DA odgovorite na katero izmed zapisanih vprašanj, je ta tečaj za vas prava odločitev!

Po tečaju:

  • boste še bolj samozavestno nastopili pred poslušalci;
  • boste učinkoviteje komunicirali;
  • pred nastopom se boste znali sprostiti;
  • je poudarek na praktičnem delu, kjer tečajniki aktivno sodelujejo pri različnih debatah;
  • bolj spretno boste pripravljali kratke govore;

Več o tečaju in prijava: https://www.lu-ajdovscina.si/napovednik/2018060516123491/